Blogi

- - Yleinen
suomalainen mansikka

Kesää kohti mennään hurjaa vauhtia. Varhaisperunat sekä mansikat tulevat siis ajankohtaiseksi – Marjapuodilta saat jo molempia!

Kasvihuoneessa marjat sekä perunat kasvavat ja kypsyvät niille tarkoitetuissa olosuhteissa. Lämpöä riittää ja vaikka aurinko ei paistasi se ei haittaa. Kasvihuone antaa hyvän suojan, joten sateesta ei ole harmia laadulle. Sadosta saadaan tasalaatuisen hyvää.

Kasvihuoneessa kasvaa eri mansikkalajikkeita ja nyt niistä esittelyyn muutama. Ensimmäinen on Magnum, jotka ovat melko suuria (20-25g) ja maultaan erittäin makea. Tällä mansikalla on myös hyvä kauppakestävyys, eli se säilyy hyvänä asiakkaalle asti. Toinen on Rumba, tämän mansikan maku on erinomainen ja sen kestävyys hyvä. 

Makuerot eivät synny tuotantotavasta, vaan lajikkeesta

Marjoilla on makueroja, mutta makuero ei synny tuotantotavasta vaan lajikkeista. Kasvihuoneviljelyyn sopivat erilaiset lajikkeet kuin avomaalla viljeltyihin. Pitkän talven jälkeen kasvihuone mansikka maistuu juhlalliselta, mutta kesää kohden tulee vielä makeampia lajikkeita saataville. Avomaalla sato kypsyy vasta arviolta juhannuksen jälkeen.

Kasvihuoneessa ja tunneliviljelyssä Marjapuodin yhteistyötiloilla käytetään usein biologista torjuntaa. Biologinen torjunta on menetelmä torjumaan tuholaisia hyödyntäen muita eliöitä, kuten hyönteisiä, kemiallisten torjunta-aineiden sijaan. Esimerkiksi petopunkkeja, jotka syövät pois mansikkapunkin. Ulkona muun muassa leppäkertut ovat hyviä tuhoamaan kirvoja. Harmaahomeen torjuntaan taas puolestaan käytetään mehiläisiä. Biologista torjuntaa käytetään nykyisin yhteistyötiloillamme paljon ja se on paljon parempaa ympäristölle, kuin kemialliset torjunta-aineet. Mahdollisimman luonnonmukaisesti tuotettu ruoka estää maaperän mm. eroosiota.

Myös perunan lajikkeella on eniten merkitystä makuun

Kuten mansikoita on eri lajikkeita, niin on myös varhaisperunoitakin. Varhaisperuna Annabelle on aikainen, hyvänmakuinen ruokaperuna. Muistuttaa Siikliä, mutta on maukkaampi. Keittolaadultaan ja tasaisuudeltaan on ehdottomasti markkinoiden paras. 

Loppukesästä nostetut Annabellet säilyvät oikein varastoituna pitkään. Meillä onkin saatavilla vielä muutama säkki viime kesänä säilöttyä perunaa uuden lisäksi. Annabelle sopii moniin tarkoituksiin esim. kokonaan keitettäväksi, pannulle, grilliin, salaattiin, lohkoperunoiksi tai vaikka keittoon. Ainut mihin Annabelle ei sovi on perunamuussi. Annabelle on kyllä todellinen herkkuperuna ja ensimmäiset perunat suosittelemme nauttimaan sellaisenaan voin kanssa! Annabelle on tosiaan jo kypsynyt ja tässä on hyvä tilaisuus ostaa tuoretta ja aikaisin kypsynyttä varhaisperunaa.

Kurkkaa ohjeemme ”Näin onnistut varhaisperunan keitossa”:

Teksti: Henna Katas / Marjapuoti

Seuraatko Marjapuotia jo somessa? 

Facebook

Instagram

TikTok

Youtube